“Compositio” üzerine

Makalelerden oluşan bir kitap (seviyorum ben bu konsepti). Ana başlık olarak 3’e ayırabiliriz: sosyoloji, din ve astronomi. 
Din ve astronomi makalelerinin büyük bölümü, tarihi kişiliklerin düşüncelerinin karşılaştırmasından ibaret dersek yanlış olmaz, kitabın büyük bölümünü ise sosyoloji ve sosyal psikoloji konuları kapsıyor. 

”Televizyon ve simgesel linç” adlı ikinci makaleyi görmek yüzümü güldürdü. Yakın zamanda okuduğum (birkaç ay önce) Pierre Bourdieu’nün ‘televizyon üzerine’ isimli kitabı ele alınmış ve harika özetlenmiş.

Bir sonraki makale ”Goffman’ı okumak”. dramaturji teorisinin Ayhan Dever tarafından futbola, Hugh Miller tarafından da internete (elektronik yaşama) uyarlanmasını içeriyor. Goffman’ın ”günlük yaşamda benliğin sunumu” çalışmasını okumadım maalesef, lakin yalnız bu makale bile anlamaya yetiyor.

SIRADAKİ !

Sıradaki makale ”Foucault’yu okumak”. üç makalenin toplu incelemesinden oluşuyor: Fuko’nun ”ütopik bedenler”i, Butler’ın ”Bedenler ve iktidar, tekrar” ve Prof. Dr. Ali Akay’ın ”Foucault ve endişeden çıkış: Stultitia” adlı çalışması. Makalenin bir bölümünde Slavoj Zizek ve Fuko düşüncelerinin karşılaştırması yapılıyor.

Bunlar dışında özellikle değinmek istediğim bir parça mevcut değil fakat kitap genel olarak yalın cümleler dolayısıyla basit anlatımlar içeriyor. Olması gerektiği gibi kısaca netleşmesi gereken sınırlar çiziliyor. Ele alınan konu üzerinde değinilmesi lazım gelen her başlığa birkaç cümle ile de olsa değiniliyor (makalenin sevilesi yanı da budur). Dikkatinizi çeken kısmın derinini araştırmak da size kalıyor.

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑